In ons leven is liefde heel belangrijk. We groeien op met de liefde vanuit het gezin. Kinderen hebben veel baat bij goed contact met en tussen de ouders. Daarom kiezen we op volwassen leeftijd voor onze partner op basis van liefde. We willen samen met onze partner genieten van het leven en jullie willen van elkaar. Een gelukkige relatie brengt gevoel voor veiligheid, vertrouwen en houdt ook stress op afstand. Toch heeft elke relatie ook perioden van ruzies en afstand. In een relatie is er natuurlijk de hoop en verwachting dat de liefde voor altijd zal zijn. Echter, bij hoge verwachtingen kan er ook sprake zijn van teleurstelling. De vraag is natuurlijk: wanneer is de relatie nog in een gezonde fase en wanneer worden de relatieproblemen te groot?
Relatieproblemen
In Nederland heeft ongeveer 70 procent van de stellen wel eens ruzie. Wanneer een koppel voor langere periode samen is, komen de verschillen vaak sterker naar voren. Verschillen worden in het begin van de relatie gezien als spannend en vernieuwend. Naar mate jullie langer in de relatie zitten kun je merken dat deze verschillen juist kunnen zorgen voor irritaties en ergernissen. Tevens kunnen er ook andere factoren zoals het ouderschap, een verhuizing, stress op het werk, financiële problemen of ziekte zorgen voor problemen in de relatie.
Gevolgen relatieproblemen
Zoals een gelukkige relatie goed is voor je gezondheid, zijn relatieproblemen het tegenovergestelde. Heftige ruzies en stress hebben een negatieve invloed op zowel jouw fysieke als mentale gezondheid. Vaak zijn het juist degene die het dichtste bij je staan, die jou de meeste pijn kunnen bezorgen.
Heb je last van onderstaande klachten?
– Eenzaamheid
– Ongelukkig
– Depressie
– Slaapproblemen
– Stress
– Emotioneel onstabiel
– Frequente hoofdpijn
– Hoge bloeddruk
– Zwak immuunsysteem
Er wordt niet vaak een link gelegd tussen gezondheidsklachten en relatieproblemen. Door frequente heftige ruzies ontstaat stress en daardoor een lagere weerstand. Een zwak immuunsysteem kan voor veel verschillende klachten zorgen. In een ongezonde relatie kan je je juist heel eenzaam en ongelukkig voelen. Uit het onderzoek van de Canadese wetenschapper Lachlan McWilliams kwamen deze resultaten naar voren. Lachlan McWilliams analyseerde de (liefdes)levens van 5645 volwassenen tussen de 18 en 60 jaar. Hij ontdekte een causaal verband tussen gevoelens van onzekerheid, zorgen en stress binnen een relatie en de kans op cardiovasculaire aandoeningen.
Hoe om te gaan met relatieproblemen
In Nederland zijn er veel mogelijkheden om een gelukkig leven te leiden. We zijn gewend om onze kapotte of oude spullen te vervangen voor nieuwe exemplaren. Maar dat gaat natuurlijk anders met een relatie. Zomaar je levenspartner ‘weggooien’ of inruilen voor iemand anders? Geen enkele relatie is volmaakt en geluk is nooit 100% haalbaar. Hoe ga je om met deze relatieproblemen?
Het hebben van relatieproblemen is tevens een kans om jezelf verder te ontwikkelen en de relatie te verdiepen. Dit geldt natuurlijk ook voor je partner. Een goede relatie heeft werk nodig. Je zal samen moeten leren om elkaar de ruimte te kunnen geven om jezelf te zijn en de verbinding te voelen. Het is belangrijk om te leren communiceren en te zorgen voor de juiste balans. Zorg voor tijd en aandacht aan elkaar. Met de juiste hulp kunnen jullie samen deze weg bewandelen, met zowel vallen als opstaan.
Wat doet relatietherapie?
Relatietherapie bij LoveShrinks heeft als uitgangspunt om het begrip van jezelf en tussen jou en je partner te vergroten. Het uiteindelijke doel is dat je allebei jezelf kunt zijn, beter met elkaar leert communiceren en vanuit je eigen waarden de verbinding met de ander vindt. Daarnaast zijn ook concrete afspraken onderdeel van de behandeling.
Meer weten over relatietherapie bij LoveShrinks of aanmelden?
Neem contact met ons op.
Ook mogelijk interessant voor jou