Je relatie is voorbij. Je ex-partner is alleen verder gegaan, zonder jou. Het is tijd om weer met je voeten op de grond te gaan staan en jezelf in een nieuw leven te plaatsen. Dat is voor veel mensen niet eenvoudig. Bij een verbroken relatie komen vaak veel emoties kijken. Daarnaast moet je ook wennen aan jouw nieuwe situatie. Soms lijkt die nieuwe toekomst onzeker en uitzichtloos. Gelukkig zijn er verschillende tools die je kunnen helpen om hier overheen te komen.
Geef jezelf toestemming om te rouwen
Een verbroken relatie is het einde van een mooie tijd samen. Je deelde vreugde, vriendschap en liefde. Je was gelukkig en kon samen de wereld aan. Als dat tot een einde komt verdwijnt niet alleen die persoon uit je dagelijkse leven, maar ook alle dingen die je samen deelde. Je herinneringen zijn alles wat nog overblijft. Ook als jij degene bent die de relatie verbroken heeft, mag je gerust een tijdje rouwen om dat wat je verloren bent. Rouwen is normaal en zelfs gezond. Het zet alles op een rijtje, laat je afscheid nemen van dat wat geweest is en biedt nieuwe toekomstperspectieven.
Vraag om hulp
Niet iedereen vindt het verwerken van een verbroken relatie even gemakkelijk. Sommige mensen weten zelfs niet hoe ze hieraan moeten beginnen. Anderen hebben het zwaarder dan ze op voorhand verwacht zouden hebben. Misschien zit je wel in een situatie waarin je niet kan stoppen met huilen. Voor zij die het zwaar hebben na hun verbroken relatie is het vaak prettig om hulp in te roepen. Dit kan familie of een vriend zijn, maar ook professionele hulp kan je ondersteunen.
Maak nieuwe gewoonten aan
Een van de moeilijkste dingen na een verbroken relatie is op zoek gaan naar nieuwe gewoonten. Samen met je ex-partner had je een leven opgebouwd. Je was op elkaar afgestemd en je leven vormde zich rond de ander heen. Het is logisch dat het je even tijd kost om deze oude gewoonten te doorbreken en je eigen te vormgeven. Zolang je maar bewust gaat werken aan die nieuwe gewoonten, mag je jezelf gerust die tijd gunnen.
Blijf niet hangen in het verleden
Een gevaarlijk doch vaak terugkerend fenomeen bij een relatie die verbroken werd is dat mensen zich vastklemmen aan het verleden. Wat waren het toch mooie tijden met je ex-partner. Wat mis je zijn/haar aanwezigheid of zijn/haar blauwe ogen. Wat was het fijn dat je thuiskwam en niet alleen was. Weet je nog die ene gekke gewoonte die je ex-partner had? Je vond het gek, maar tegelijk vertederend. Oh, wat breekt je hart als je aan al die dingen terugdenkt. Herinneringen koesteren is een mooie stap in je heelproces, zolang je dit op een gezonde manier doet. Stevig vasthouden aan die herinneringen is minder gezond. Het is beter om ze te koesteren en het verleden los te laten.
Ga er doorheen
Verdriet en hevige emoties kunnen een fight-or-flight reactie oproepen, met als gevolg dat we vaak vluchten van deze gevoelens. Na een verbroken relatie is het goed om tijd voor jezelf te nemen, waarin je door je gevoelens heen gaat in plaats van ze te ontvluchten. Hoewel felle emoties dus even heel erg pijnlijk en lastig kunnen zijn is het beter deze fase van het proces niet over te slaan. Geef jezelf de kans om te voelen en te verwerken, zodat deze ervaring voor eens en altijd een plekje kan krijgen.
Toch nog wat extra hulp nodig?
We kunnen je helpen met Liefdesverdriet Coaching of neem contact met ons op.
Als spin-off van Bzonder bestaat LoveShrinks uit een team van enthousiaste professionals met ervaring in zowel coaching, training als behandeling. Niet vanuit een papiertje, maar met allemaal expertise vanuit de psychologische zorg. Dit betekent dat je niet bij ‘zomaar’ een coach terecht komt, maar bij een professional die weet waar hij of zij het over heeft.
Mogelijk ook interessant voor jou:
Hoe om te gaan met verlatingsangst