De hele dag op elkaars lip? Zo hou je het gezellig!
En dan zit je weer door de aangescherpte maatregelen rondom het Coronavirus met z’n tweetjes, of het hele gezin, de hele dag samen thuis. 24/7. Zonder pauze. Waar je misschien gewend bent om minstens 8 uur per dag in een andere omgeving te zijn, met andere mensen om je heen, met taken of verantwoordelijkheden in je werk waar je blij van wordt en voldoening uithaalt, is dit nu ineens allemaal een groot gedeelte van de dag beperkt tot de vierkante meters van jouw huis en de mensen met wie je dat deelt. Ook de ontspanning en afleiding die je misschien ’s avonds vond bij je sportteam, muziekvereniging of techniekclub, zul je nu moeten missen door de maatregelen rondom het corona virus… Komen de muren (en de mensen) al op je af? Of wil je dit voor zijn?
Persoonlijke ruimte
Je kunt je persoonlijke ruimte ook wel definiëren als je “territorium”. Persoonlijke ruimte gebruik je om de afstand tussen jezelf en de ander te reguleren en als non-verbaal communicatiemiddel. Deze persoonlijke ruimte zit altijd om je heen, als een soort bubbel. We ervaren deze ruimte ook bijna letterlijk als ons territorium, wat betekent dat we er een bepaalde mate van controle over (willen) hebben. Je herkent vast wel dat ongemakkelijke of onprettige gevoel wanneer iemand te dichtbij je staat: je lichaam signaleert dat op dat moment iemand in jouw persoonlijke ruimte komt en dat jij daar enig controleverlies van hebt. Ook wanneer iemand juist te ver weg is, kun je dit als onprettig ervaren. Het is over het algemeen afhankelijk van wat voor soort relatie je met de ander hebt hoe ver iemand in jouw persoonlijke ruimte mag komen. Dit wordt vaak uitgedrukt in letterlijke afstanden, in centimeters Het is echter goed om dit niet zwart-wit te zien, er zijn geen harde grenzen. Persoonlijke ruimte verschilt per mens en er zijn vele andere factoren van invloed, zoals sociale en culture invloeden.
Verandering en behoeften
Mensen zijn gewoontedieren en het hebben van vaste ijkpunten in je leven, geeft je een gevoel van houvast. Ook vervullen je dagelijkse routines bepaalde primaire behoeften, zoals sociaal contact (met je collega’s en bijvoorbeeld sportmaatjes) of zingeving. Dit is mooi overzichtelijk weergegeven in de alom bekende Piramide van Maslow.
Wanneer je routines deels wegvallen, zoals nu door de maatregelen rondom het coronavirus, verlies je ook een stukje houvast en invulling van je behoeften. Het is logisch dat je focus in eerste instantie wat verplaatst naar lager in de piramide (misschien een verklaring voor het hamsteren van wc-papier:-)). Volgens Maslow zou een niet-bevrediging van deze fundamentele behoeften leiden tot een vermindering van de volle menselijkheid en tot blokkering van de menselijke mogelijkheden. Het is echter goed om te beseffen dat in de huidige situatie met het coronavirus ook de hogere fundamentele behoeften een rol blijven spelen.
Schrijf daarom eens voor jezelf op hoe je daar de komende tijd toch invulling aan kunt geven. Wat heb jij nodig? Wat werkt voor jou? Als individu, los van je partner en/of kinderen.
Maar hoe dan samen? En als dan ook nog de kinderen erbij zijn?
En toch zit je de komende tijd samen thuis door de maatregelen rondom het coronavirus… Wil jij onze tips ontvangen om het thuis fijn en gezellig te houden? Laat dan hieronder je gegevens achter en we sturen je ze toe!
Heb je meer ondersteuning nodig? LoveShrinks kan jullie helpen je draai te vinden in deze nieuwe situatie. Kijk hier voor onze (online) relatietherapie en andere mogelijkheden.
Boek jouw pre-intake Boek een sessie