Je hebt lange tijd geprobeerd een duurzame relatie te creëren met je partner, maar hij raakt niet over zijn angst om zich aan jou te binden. Je stak tijd en moeite in hem helpen met zijn bindingsproblemen, maar hij blijft terugvallen in zijn oude patronen. Hij heeft niet de intentie om zich aan jou aan te passen en voor eens en altijd komaf te maken met zijn angsten? Soms is je man met bindingsangst loslaten de enige keuze die je nog over hebt.
Wat is bindingsangst?
Mensen met bindingsangst hebben over het algemeen moeite om langdurig in een relatie te blijven. Het gevoel van liefde is vaak het probleem niet, maar iemand met bindingsangst ervaart die gevoelens als intenser en angstaanjagender dan normaal het geval zou zijn. Deze gevoelens zorgen voor angst die erger wordt naarmate de relatie blijft duren. Deze overweldigende angst zorgt er voor dat ze niet lang in een relatie blijven.
Ook het aandringen op meer verbinding is een moeilijk onderwerp dat veel angst teweeg brengt. Iemand met bindingsangst zal makkelijker de relatie verlaten dan zo’n verbintenis aangaan. Of ze beginnen aan een diepere relatie om uiteindelijk toch terug te komen op hun beslissing. De angst kan erg diep zitten en is niet zomaar uit te zetten.
Je hebt je man met bindingsangst kunnen loslaten. Wat nu?
Er gaat vaak een heel proces aan dat loslaten vooraf. Je hebt waarschijnlijk lange tijd geprobeerd om een middelpunt te vinden, misschien zelfs zijn angsten te helpen oplossen, maar uiteindelijk kon je niet anders meer dan je man met bindingsangst loslaten. Dit soort liefdesverdriet kan je een tijdje vastgrijpen, maar er zijn gelukkig verschillende manieren om hier mee om te gaan.
Gun jezelf tijd
Geef jezelf tijd om over je verdriet heen te komen. Je partner was langere tijd deel van je leven. Iemand loslaten is niet gemakkelijk. Het is ok om even tijd te nemen om dit stuk in jezelf te helen. Ook al weet je dat dit het beste voor jou is, je hebt het recht op een periode van verdriet en je leven weer heropbouwen.
Omring je met de mensen die van je houden
Liefdesverdriet kan er voor zorgen dat je jezelf alleen voelt. Je omringen met vrienden en familie is een fijne manier om dat gevoel een plekje te geven en gezelschap om je heen te hebben.
Ook kunnen zij een luisterend oor voor je zijn. Veel mensen praten niet graag over een breuk en proberen zich af te sluiten van anderen. Het kan best nuttig zijn om met vrienden of familie te praten over je frustraties en verdriet. Meestal is het al voldoende om te weten dat iemand luistert.
Kiezen voor jezelf
Een man met bindingsangst loslaten kan je verdrietig maken, maar is tegelijk ook erg symbolisch: je gaat voor jezelf kiezen. Door zo’n relatie te beëindigen, geef je jouw persoonlijke grenzen aan. Je toont jezelf dat je een partner waard bent die voor je kiest en van je houdt. Het loslaten van een man met bindingsangst die geen plannen heeft om aan die angst te werken, is een duidelijke stap naar meer zelfliefde en empowering.
Zelfreflectie
Daarnaast is ook zelfreflectie een belangrijk onderdeel van loslaten en verder gaan. Wie kies je uit als partner? Welke rol heeft jouw eigen verhaal hier in? Hoe kun je in de toekomst bewustere keuzes maken? Inzicht krijgen en bewuster kiezen voor je echt wil en nodig hebt, is een belangrijke stap om te maken.
LoveShrinks als extra hulp
We kunnen je helpen met dit soort inzichten in onze Mr & Mrs Right Coaching of neem contact met ons op.
Als spin-off van Bzonder bestaat LoveShrinks uit een team van enthousiaste professionals met ervaring in zowel coaching, training als behandeling. Niet vanuit een papiertje, maar met allemaal expertise vanuit de psychologische zorg. Dit betekent dat je niet bij ‘zomaar’ een coach terecht komt, maar bij een professional die weet waar hij of zij het over heeft.