Om iemand te beschrijven die ijdel of vol van zichzelf lijkt gebruiken we vaak het woord ‘narcist’. Maar in psychologische zin is narcisme niet hetzelfde als zelfliefde. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn eerder verliefd op een ideaalbeeld van zichzelf. Een relatie met iemand met narcistische persoonlijkheidsstoornis kan best een uitdaging zijn.
Wat is narcistische persoonlijkheidsstoornis?
Narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door een langdurig patroon van zichzelf belangrijk vinden, de behoefte aan bewondering binnen een relatie en een gebrek aan empathie tegenover anderen. Mensen met deze aandoening geloven dat ze van primair belang zijn in het leven van iedereen rondom hen. Dit gedrag vertonen ze op elk gebied van hun leven: werk, vriendschappen, familie en relaties.
Iemand met narcistische persoonlijkheidsstoornis ziet meestal zelf niet dat zijn of haar gedrag problemen veroorzaakt in hun relatie. Ze geven anderen de schuld van hun fouten, reageren slecht op kritiek en meningsverschillen, en hebben niet de behoefte om zichzelf te veranderen.
Wat betekent dit voor de mensen om hen heen?
Een relatie aanknopen met iemand met narcistische persoonlijkheidsstoornis is niet makkelijk en heeft gevolgen voor de mensen die dichtbij hen vertoeven. Het is vaak eenvoudiger om gewoon aan hun eisen te voldoen om de koude en woede te vermijden.
Een relatie beëindigen is nooit eenvoudig, maar een relatie met iemand met narcistische persoonlijkheidsstoornis stopzetten kan extra moeilijk zijn. Je raakt makkelijk gedesoriënteerd door het manipulatieve gedrag van de narcist, voelt jezelf gevangen in de gewoonte om hun goedkeuring te vragen over alles en hun gaslighting, een veel gebruikte manipulatie tactiek, doet je aan je eigen oordeel twijfelen. Wanneer je uiteindelijk toch een einde aan de relatie maakt, ga je vaak nog door een lang verwerkingsproces heen.
Wanneer is het tijd om hulp te zoeken?
Hulp zoeken wanneer je een partner met narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt of uit een relatie met zo iemand komt, kan helpend zijn als je het gevoel hebt niet te weten hoe je verder moet in je leven. Professionele hulp is gespecialiseerd in omgaan met deze problemen en kan je tools aanreiken waarmee je weer sterker kan staan.
Hoe gaat professionele hulp in z’n werk?
Een traject start met een intake. Er wordt bepaald wat er juist aan de hand is, of er misschien andere achterliggende moeilijkheden meespelen en wat er nodig is voor jou om terug met je voeten op de grond te raken. Er wordt in samenspraak met jou een plan opgesteld.
Ben je op zoek naar incidentele coaching sessies en niet zozeer naar een coaching traject? Of wil je minder dan 1x per 4 weken een sessie plannen? Dan zijn onze losse coaching sessies mogelijk wat voor jou.
Waarom LoveShrinks
Als spin-off van Bzonder bestaat LoveShrinks uit een team van enthousiaste professionals met ervaring in zowel coaching, training als behandeling. Niet vanuit een papiertje, maar met allemaal expertise vanuit de psychologische zorg. Dit betekent dat je niet bij ‘zomaar’ een coach terecht komt, maar bij een professional die weet waar hij of zij het over heeft.
Samen willen wij relaties leuker en fijner maken. Niet alleen als je in een lastige relatie zit op dit moment, maar ook als je verdriet hebt over je verbroken relatie, wil dat je volgende relatie beter wordt of het lastig vindt om alleen te zijn. Wij leren je meer van jezelf houden en beter van anderen te kunnen houden.
Meer weten over Mr & Mrs Right Coaching of aanmelden?
Neem contact met ons op.